Karate

Karate nije samo poseban oblik samoodbrane već je i sport koji pruža priliku za prihvatanje zdravog i uravnoteženog načina života.

Karate nudi:

  • zdraviji način života
  • bolju fizičku spremnost
  • povećanje samopouzdanja
  • postavljanje i dostizanje ciljeva
  • povećanje zrelosti
  • istrajnost u svemu
  • adaptiranje i prilagođavanje u zajednici.

Kao sport i borilačka vještina, karate podstiče samodisciplinu i razvija svjest. Iako trening karatea traži puno discipline, njegova interaktivna osnova nudi temelj za učenje i vježbanje životnih vještina poput skromnosti, uzajamnog poštovanja, iskrenosti i pozitivnog razmišljanja. Sve to, uz poštenje, pravila ponašanja (koja uključuju samokontrolu), čine načela na kojima je karate utemeljen.

Bavljenje karateom kao sportom, idealna je pretpostavka za razvijanje pozitivnih psihofizičkih osobina kod mladih ljudi, naročito u školskom uzrastu. Suprotno predrasudama koje borilačke sportove karakterišu nasilnim, karate primarno nudi disciplinu, poštovanje i samokontrolu kao osnovne pretpostavke za bavljenje ovim sportom. Bilo da je riječ o katama, ili borbama, osnovni cilj karatea je – protivnika nadvladati vještinom, a ne “uništiti” ga.
Uvrježeno je mišljenje karatista je da ako se mogu strogo pridržavaju načela karatea, nema razloga da svoj cijeli život ne provedu poštujući pravila. Od karatista se traži da imaju dobre higijenske navike, da budu poslušni i da održavaju visoke standarde discipline. Razumljivo da će ista načela postati dio njihove svakodnevice. Prihvatanjem pozitivnog razmišljanja olakšaće se napredak u savladavanju tehnika. Pozitivan stav i razmišljanje povećavaju samopouzdanje, olakšavaju reakciju i prilagođavanje na novonastalu situaciju bez obzira da li je riječ o onoj na borilištu ili u svakodnevnom životu. O rezultatu borbe često odlučuju stavovi i trenutno stanje duha.

Čast i vjernost su dva najvažnija principa. Ništa manje značajni nisu i pravednost, hrabrost, dobrota, ljubaznost, iskrenost, skromnost, a naročito samokontrola u svim prilikama. Ove vrijednosti neophodne su za život u zajednici. One čine čovjekov duhovni sklop, ali se, nažalost, u modernom društvu često izgube.

Prvi zadatak svih karatista, a pre svega majstora karatea, je obnavljanje tih principa i predstavljanje njihovog živog primjera.

karate1